教員紹介

氏名
  久保田 恵 KUBOTA, Megumi
職位
  教授
E-Mail
  mkubota●fhw.oka-pu.ac.jp(●を@に変更)
研究室番号
  6103







専門分野
  公衆栄養学・学校栄養教育
担当科目
  公衆栄養学Ⅰ、Ⅱ、公衆栄養学実習Ⅰ、Ⅱ、学校栄養教育論Ⅰ、学校栄養教育実習、教職実践演習 総合演習Ⅰ、Ⅱ、Ⅲ、チームガバナビリティ演習
研究テーマ
 
  1. ソーシャルキャピタルを活用した地域における健康増進・食育推進に関する研究
  2. 骨粗鬆症の遺伝素因と環境因子との関連の検討
  3. 保育所給食におけるアレルギー対応食導入に関する研究
主な研究業績
 
  1. Cohabitational effect of grandparents on dietary intake among young Japanese women and their mothers living together: a multicenter cross-sectional study.Dietary intakes of students living with their grandparents 2015
  2. 地域連携協働事業の教育効果と地域貢献事業としての評価 岡山県立大学紀要2015 第22巻, pp.13-26
  3. Inverse association between dietary habits with high totalantioxidant capacity and prevalence of frailty among elderly Japanese women: a multicenter cross-sectional study.J NutrHealth Aging 2014 7.
  4. Low intake of vegetables, high intake of confectionary, andunhealthy eating habits are associated with poor sleep quality among middle-aged female Japanese workers.Journal ofOccupational Health 2014 56, 359-368
  5. 学生食堂のスマートカードを利用した日本人男子大学生のエネルギーおよび栄養素摂取量の解析 神田知子、久保田恵、奥村仙示 日本食生活学会誌 Vol. 22 No. 4p297-305 2013
  6. 給食施設における「日本人の食事摂取基準」の活用の給食施設における「日本人の食事摂取基準」の活用の現状(第2報)-高齢者施設を対象としたインタビュー調査 小林奈緒 石田裕美 久保田恵他 栄養学会誌Vol.71 No. 1  P39-45 2013
  7. 給食施設における「日本人の食事摂取基準」の活用の現状(第1報)-病院および介護老人保健施設を対象とした質問紙調査- 小林奈穂, 村山伸子, 稲村雪子, 久保田恵他 栄養学会誌 Vol.71 No. 1  P39-45 2013
  8. M. Kubota:Allowance of optimal calcium intake for the prevention of osteoporosis and osteoporotic fractures. CLINICAL CALCIUM Vol 15 No.8 87-91,2005
  9. M. Kubota:Optimization of calcium intake for the prevention of osteoporosis and osteoporotic fractures . Japanese Journal of Hygiene 58(3)317-327,2003
  10. M. Kubota, S. Yoshida, M. Ikeda, Y. Okada, H. Arai, K. Miyamoto, E. Takeda:Association between two types of vitamin D receptor gene polymorphism and bone status in premenopausal Japanese women, Calcified Tissue International. 68,16-22,2001
  11. S.Yoshida, M. Kubota, Y. Kanemasa:The Change of Calcium, Phosphorus and Bone Metabolic Markers in Serum and Urine during the Calcium Supplementation and Restriction,近畿福祉大学紀要2(1), 55-62,2001
  12. H. Arai, K. Miyamoto, M. Yoshida, H. Yamamoto, Y. Taketani, M. Kubota, S.Yoshida, M.Ikeda, F. Watanabe, Y. Kanamasa, E.Takeda :The polymorphism in the caudal-related homeodomain protein Cdx-2 binding element in the human vitamin D receptor,J Bone Miner Res 16(7),1256-1264,2001
  13. T. Sasagawa, K. Ishii, K. Hasuda, M. Kubota, Y.Ota , M.Okita The effect of dietary polyunsaturated fatty acid on insulin sensitivity and lipid metabolism in Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty (OLETF) rats. Prostaglandins, Leukotriens and Essential Fatty Acid 64(3),181-187
  14. E. Takeda , K. Miyamoto , M. Kubota , et.al :Vitamin D-dependent rickets type「: regulation of human osteocalcin gene expression in cells with defective vitamin D receptors by 1,25- dihydroxyvitamin D-3, retinoic acid , and triiodothyronine .Biochimica et Biophysica Acta(BBA),1227,195-199,1994
  15. M. Okita , S. Yoshida , J. Yamamoto , K. suzuki ,M. Kubota and T. Sasagawa :N-3 and n-6 Fatty Acid Intake and Serum Phospholipid Fatty Acid Composition in Middle-Aged Women Living in Rural and Urban Areas in Okayama Prefecture. J. Nutr. Sci. and Vitaminol. 41,313-323,1994
  16. M. Sotozono, Y. Okada, T. Sasagawa, T. Nakatou, A. Yoshida, T.Yokoi, M. Kubota .Novel monoclonal antibody, SO-MU1, against human gastric MUC5AC apomucin. J. of Immunological Methods(192)87-96,1996
  17. 久保田恵(2004):地域保健におけるエビデンスに基づく骨折・骨粗鬆症予防ガイドライン 伊木雅之編 第2章骨折・骨粗鬆症予防のエビデンス3食生活、栄養摂取改善策の有効性⑴カルシウム摂取の有効性、pp19-25



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