教員紹介

氏名 新田 陽子 NITTA, Yoko
職位 准教授
E-Mail nitta●fhw.oka-pu.ac.jp
研究室番号 6104
研究室HP http://www.fhw.oka-pu.ac.jp/nitta/index.html

担当科目
【学部】
調理学、調理学実習Ⅰ・Ⅱ、子どもの食と栄養Ⅱ、食品加工学演習、保健福祉学スタディツアー
【博士前期】
調理色彩学特論
【博士後期】
食品調理科学特別講義
最近5年間の主な業績
[論文]
  1. Analysis of major paralogs encoding the Fra a 1 allergen based on their organspecificity in Fragaria × ananassa
    M. Ishibashi, T. Nabe, Y. Nitta, H. Tsuruta, M. Iduhara, Y. Uno
    Plant Cell Rep., 37, 411-424 (2018)
  2. Novel inhibitors for histidine decarboxylase from plant components
    Y. Nitta*, H. Kikuzaki, H. Ueno
    Int. Biol. Rev., 1, 1-14 (2017)
  3. Inhibition of recombinant human histidine decarboxylase activity in different strawberry cultivars
    Y. Uno, Y. Nitta, M. Ishibashi, Y. Noguchi, H. Kikuzaki
    Acta Physiol. Plant., 39, 134-139 (2017)
  4. Characterization of monoclonal antibody against syringate derivatives: application of immunochemical detection of methyl syringate in honey
    Y. Kato, R. Fujinaka, M. Juri, Y. Yoshiki, A. Ishisaka, N. Kitamoto, Y. Nitta, H. Ishikawa
    J. Agric. Food Chem., 64, 6495-501 (2016)
  5. The food colloid principle in the design of elderly food
    K. Nishinari, M. Takemasa, T. Brenner, L. Su, Y. Fang, M. Hirashima, M. Yoshimura, Y. Nitta, H. Moritaka, M. Tomczynska-Mleko, S. Mleko, Y. Michiwaki
    J. Texture Studies, 47, 284–312 (2016)
  6. Inhibition of Morganella morganii histidine decarboxylase activity and histamine accumulation in mackerel muscle derived from Filipendula ulumaria extracts.
    Y. Nitta*, F. Yasukata, N. Kitamoto, M. Ito, M. Sakaue, H. Kikuzaki, H. Ueno
    J. Food Prot. 79, 463-467 (2016)
  7. Competitive immunochromatographic assay for leptosperin as a plausible authentication marker of manuka honey
    Y. Kato, Y. Araki, M. Juri, A. Ishisaka, Y. Nitta, T. Niwa, N. Kitamoto, Y. Takimoto
    Food Chem. 194, 362–365 (2016)
  8. Immunochemical authentication of manuka honey using a monoclonal antibody specific to a glycoside of methyl syringate
    Y. Kato, Y. Araki, M. Juri, R. Fujinaka, A. Ishisaka, N. Kitamoto, Y. Nitta, T. Niwa, Y. Takimoto
    J. Agric. Food Chem., 62, 10672-10678 (2014)
  9. The Effect of Thermal History on the Elasticity of K-type Gellan Gels
    Y. Nitta, M. Yoshimura, K. Nishinari
    Carbohydr. Polym. 113, 189-193 (2014)
  10. Expression of strawberry allergen Fra a 1 gene during fruit ripening.
    D. Futsuki, Y. Nitta, M. Iduhara, H. Tsuruta, T. Tsugehara, Y. Uno
    Acta Horticulturae, 1049, 323-328 (2014)
  11. Plausible Authentication of Manuka Honey and Related Products by Measuring Leptosperin with Methyl Syringate.
    Y. Kato, R. Fujinaka, A. Ishisaka, Y. Nitta, N. Kitamoto, and Y. Takimoto
    J. Agric. Food Chem. 62, 6400-6407 (2014)
[著書]
  1. 食品物性
    新田陽子 食品学総論 講談社 110-116 (2016)
  2. ヒスタミンとドーパミン生成酵素の変遷
    新田陽子、小森博文、植野洋志 生化学 87, 321-325 (2015)
  3. 冷却速度がジェランガムのゲル化挙動と物性に与える影響
    新田陽子 食品ハイドロコロイドの開発と応用II シーエムシー出版207-211 (2015)
  4. 食品の物性
    新田陽子 食品学I 羊土社 163-175 (2015)
  5. Gellan
    D. Kang, H. Zhang, Y. Nitta, K. Nishinari, Polysaccharides: Bioactivity and Biotechnology, Springer, Germany, 1627-1682 (2015) 
  6. 多糖のレオロジーとゲル化挙動
    西成勝好、新田陽子 糖鎖の新機能開発・応用ハンドブック、エヌ・ティー・エス 476-479 (2015)
[特許出願]
  • 特願2016-017861 米粉麺の製造方法 2016年
[講演]
  1. 「水溶性多糖類のゲル化を利用して作製した米粉麺の物性について」
    第43回食品の物性に関するシンポジウム2016年
  2. 「ヒスチジンデカルボキシラーゼ活性を阻害する食品成分」
    支部創立15周年記念 日本農芸化学会中四国支部第45回講演会(例会)2016年

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